Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması

Türkiye’de yatırım yapıp parasını değerlendirmek isteyen yabancılar açısından Türk vatandaşlığına olan ilgi son dönemde yükselmektedir. Türkiye’nin doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra misafirperver ve sıcakkanlı insanları, yabancıların Türkiye’ye olan ilgisini artıran diğer etmenlerdir.

Son dönemde en çok vatandaşlık başvurusu alan ülkeler arasında ilk 10’da olan Türkiye, gerekli şartları sağlayan herkese kapısını açmıştır. Sağladığı bu kolaylık sebebiyle Türk vatandaşlığı kazanmak isteyenlerin sayısında ciddi bir artış meydana gelmiştir.

1.Türk vatandaşlığı nasıl kazanılır?

Türk vatandaşlığı aslen doğum yoluyla kazanılır. Ancak 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda belirlenen hallerde vatandaşlığın sonradan kazanılması da mümkündür. Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması yolları; evlilik yoluyla, evlat edinilme ile, ikamet şartına bağlı olarak ve istisnai yolla kazanma yollarından oluşmaktadır.

Bu yollardan en cazip olanı ve Türk vatandaşlığını kazandırması açısından en çok tercih edilen yöntem, belirlenen miktarlarda yatırım yapmak suretiyle Türk vatandaşlığının kazanılmasıdır. Bu yöntemin en büyük avantajlarından bir tanesi, Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığını kazanan kişi ile birlikte Eşi ve 18 yaşından küçük çocuklarının da vatandaşlık kazanmasıdır. Son dönemde oldukça popüler hale gelen bu yöntem, birçok insan tarafından merak konusu olmuştur.

2.Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı nasıl kazanılır?

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması için bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar;

  1. 400 bin Amerikan Doları ve üzerinde bir miktarda taşınmaz satın alıp bu taşınmazın tapu kaydına 3 yıl satılmayacağına dair şerh koydurmak.
  2. 500 bin Amerikan Doları veya üzerinde bir sermaye yatırımı yapmak. (üç yıl bankada tutmak şartıyla)
  3. En az 50 kişilik istihdam oluşturmak.
  4. En az 400 Amerikan Doları tutarında kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş yapı için Yapının veya sözleşmenin 3 yıl devredilmeyeceği kaydı konulmak şartı ile taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapmak.
  5. En az 000 Amerikan Doları veya karşılığı Türk Lirası tutarında Devlet borçlanma araçlarını (Devlet Tahvili veya Hazine Bonosu) üç yıl tutmak şartıyla satın almak.
  6. En az 000 Amerikan Doları veya karşılığı Türk Lirası tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payını veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın almak.
  7. En az 000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında katkı payını, kapsamı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen fonlarda tutmak ve üç yıl sistemde kalma şartıyla bireysel emeklilik sistemine yatırmak.

 

Temelde şartlar bunlar olmakla birlikte, bunların yanında uygunluk belgesinin alınması, ikamet izninin alınması ve vatandaşlık başvurusunun yapılması gerekmektedir;.

Yatırım yoluyla vatandaşlık kazanmanın ilk basamağı olan Uygunluk Belgesi’nin alınması,  yukarıda miktarlarını yazmış olduğumuz yatırımı yapanların, yatırımın türüne göre o yatırımı denetleyen ilgili kurumdan uygunluk belgesinin alınmasından ibarettir.

İkamet izninin alınması, gerekli belgelerin tamamlanması sonucu bu belgeleri, yerleşim yerindeki İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim etmektir. Bu belgeler şunlardır;

-İkamet izni başvuru formu

-Pasaport veya yerine geçen belgenin noter onaylı fotokopisi

-4 adet son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf

-Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan

-Geçerli sağlık sigortası

Son ve en önemli aşama olan Vatandaşlık Başvurusunun Yapılması ile Türk vatandaşlığını kazanma adımları son bulmaktadır. Yapılan yatırım türüne göre uygunluk belgesini alan ve ikamet izni başvurusunu tamamlayan kişiler, vatandaşlık başvurularını tamamlayabilirler.

3.Peki ya vatandaşlık başvurusu nereye ve nasıl yapılır?

Türk Vatandaşlığının kazanılmasında başvurular, yurt içinde yerleşim yerinin bulunduğu valiliğe (İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü) yurt dışında ise Türkiye’nin dış temsilciliklerine bizzat veyahut bu hakkın kullanımına ilişkin özel vekaletname ile yapılır.

 İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne başvuru üzerine; vatandaşlık dosyası düzenlenerek, dosya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilir. Burada Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel bulunup bulunmadığı açısından bir arşiv soruşturması yapılır. Bu soruşturma neticesinde, olumsuz herhangi bir duruma rastlanılmaması halinde, dosya Cumhurbaşkanlığına gönderilmek üzere ilgili bakanlığa sunulur.

Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Cumhurbaşkanı kararı ile yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.

Yatırımla Türk Vatandaşlığı Başvurusunun Takibinde Hukuki Destek

Tüm bu karmaşık gözüken aslında bir o kadar kolay olan vatandaşlığın kazanılması sürecinde, hukuki destek oldukça önem arz etmektedir. Bu süreçte gerekli olan hukuki destek ve hizmet ile yabancı müvekkil için hangi yatırım türünün daha uygun olduğunun belirlenmesi, uygunluk belgesinin alınması, ikamet izni alınması ve vatandaşlık başvurusunun tamamlanması dahil her türlü husus için BAYKURT HUKUK BÜROSU, uzman ve tecrübeli ekibi ile Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı müvekkillere profesyonel hukuki hizmet vermektedir. Sürece ilişkin her türlü teknik ve hukuki destek, alanında uzmanlaşmış birbirinden kıymetli avukatlarımız tarafımızdan müvekkillere verilmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir