ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞ SÖZLEŞMESİ
İnsanlık tarihinin varoluşundan itibaren insanlar en temel ihtiyaçlardan olan barınma ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli çözüm yollarına başvurmuştur. Özellikle günümüzde artan insan nüfusu, barınma ihtiyacının karşılanmasını güçleştirmektedir. Bu da insanları yeni ve farklı çözümler bulmaya itmektedir.
Ön ödemeli konut satışı, bu çözüm yollarından yalnızca bir tanesi olup; 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 40 ila 46. maddeleri arasında düzenlenmiştir.
Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi nedir?
6502 sayılı Kanun’un 40.maddesine göre ön ödemeli konut satış sözleşmesi; tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitler halinde ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödemesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşmedir.
Tüketici, konut niteliğindeki yapının bedelini önceden satıcıya öder ve satıcı da taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi taahhüt eder. Burada dikkat edilmesi gereken husus; tüketici, hiç görmediği veya maket vasıtasıyla gördüğü bir taşınmazı satın almakta olup; ön ödemenin yapıldığı sırada taşınmaz ya mevcut değildir ya da inşaa halindedir.
Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesinde herhangi bir şekil şartı var mıdır?
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 41.maddesi uyarınca; ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, ön ödemeli konut satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunludur. Aksi takdirde sözleşme geçersiz olacaktır.
Ancak, satıcı, sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremeyecektir. Kanun koyucu, bu hususta tüketiciyi koruyucu bir tutum sergilemiştir.
Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesinden Cayma Hakkı
Tüketici, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şarta tabi olmaksızın 14 gün içinde ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.
Cayma hakkı, tek taraflı irade beyanıyla sözleşmenin feshine neden olan bozucu yenilik doğurucu bir hak olup; tüketicinin, 14 gün içinde sözleşmeden caydığını satıcıya bildirmesi yeterlidir.
Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesinden Dönme Hakkı
Tüketici, sözleşme yapıldıktan sonra 24 ay içinde hiçbir sebep göstermeden sözleşmeden dönme hakkına sahiptir. Sözleşmeden dönülmesi halinde, satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflarla, sözleşme tarihinden itibaren ilk 3 ay için sözleşme bedelinin %2’sine, 3 – 6 ay arası için %4’üne, 6 – 12 ay arası için %6’sına, 12 – 24 ay arası için de yüzde %8’ine kadar tazminat ödenmesini isteyebilir. Ancak, eğer satıcı, yükümlülüklerini hiç veya gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez.
Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 180 gün içinde tüketiciye geri verilir. Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici 10 gün içinde edinimlerini iade eder.
Konutun Teslimi
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 44.maddesindeki düzenlemeye göre, ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi; sözleşme tarihinden itibaren 48 ayı geçememektedir. Yani tüketici, ilgili konuta, en geç 48 ay içinde malik olmalıdır.
Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesinden Kaynaklanan davalarda görevli ve yetkili mahkeme neresidir?
Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri nedeniyle oluşan uyuşmazlıklarda görevli mahkeme tüketici mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise, davalının yerleşim yeri mahkemesi, sözleşme konusu konutun bulunduğu yer mahkemesi, tüketicinin bulunduğu yer mahkemesidir.
Ön ödemeli konut satış sözleşmesi nedeniyle yaşanabilecek her türlü olumsuz duruma karşı BAYKURT HUKUK BÜROSU’nun deneyimli ve uzman kadrosu ile ihtiyaç duyduğunuz her türlü hukuki desteği ve avukatlık hizmetini almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.