Türk vatandaşlığının kazanılması aslen doğum yoluyla olsa da Kanunda belirlenen hallerde vatandaşlığın sonradan kazanılması da mümkündür. Vatandaşlığın sonradan kazanılması yolları; evlilik yoluyla, evlat edinilme ile, ikamet şartına bağlı olarak, ve istisnai yolla kazanma yollarından ibarettir.

Yatırım yoluyla vatandaşlık kazanılması, Cumhurbaşkanınca belirlenen miktarlarda yatırım yapmak suretiyle Türk vatandaşlığının kazanılması fırsatı sunmaktadır.

Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yasal değişiklik ile Türk Vatandaşlığının yatırım yolu ile kazanılması şartlarından değişikliğe gidilmiştir. Türk Vatandaşlığı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendinde 6/1/2022 tarih ve 31711 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle yatırım miktarları güncellenmiştir.

Yatırım miktarlarındaki kolaylaştırmanın yanı sıra, Türk vatandaşlığının kazanılmasının önemli avantajlarından biri de vatandaşlığı kazanan kişinin eş ve çocuklar yönünden etkisidir.  Buna göre yatırım yoluyla vatandaşlık kazanan kişinin eşi ve 18 yaşından küçük  çocukları da vatandaşlık almaya hak kazanmaktadır.

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılma Şartları

  1. En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı Türk Lirası” tutarında sabit sermaye yatırımını gerçekleştirmek.
  2. En az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koymak şartıyla satın almak.
  3. En az 50 kişilik istihdam oluşturmak.
  4. En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı Türk Lirası tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırmak.
  5. En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı Türk Lirası tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın almak.
  6. En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı Türk Lirası tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın almak.
  7. En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında katkı payını, kapsamı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen fonlarda tutmak ve üç yıl sistemde kalma şartıyla bireysel emeklilik sistemine yatırmak.

Vatandaşlığın Kazanılması Süreci

Yukarıdaki şartlardan birini gerçekleştiren yabancı yatırımcı; Türk Vatandaşlığını kazanması için şu üç yolu izlemesi gerekir.

  1. Uygunluk belgesinin alınması,
  2. İkamet izni alınması
  3. Vatandaşlık başvurusudur.

1-) Uygunluk belgesinin alınması

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tutarda yatırım yapanların, yatırımın türüne göre o yatırımı denetlemekle yükümlü kurumdan uygunluk belgesini alması vatandaşlık sürecinin ilk aşamasıdır.

2-) İkamet İzni alınması

İkamet izni için gerekli belgeler temin edilir.

Gerekli Belgeler:

-İkamet izni başvuru formu

-Pasaport veya yerine geçen belgenin noter onaylı fotokopisi

-4 adet son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf

-Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan

-Geçerli sağlık sigortası

Belgeler tamamlandıktan sonra Yerleşim yeri İl Göç İdaresi Müdürlüğüne başvurulur.

3-) Vatandaşlık başvurusu nereye ve nasıl yapılır

Türk Vatandaşlığının kazanılmasında başvurular yurt içinde yerleşim yerinin bulunduğu valiliğe (il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğü), yurt dışında ise dış temsilciliklere bizzat veya bu hakkın kullanılmasına ilişkin özel vekâletname ile yapılır.

Müdürlük başvuru üzerine;

İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünce vatandaşlık dosyası düzenlenerek NVİGM’ye gönderilir. Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunup bulunmadığına ilişkin arşiv araştırması yaptırılır. Arşiv araştırmasının olumlu sonuçlanması halinde Cumhurbaşkanlığına gönderilmek üzere Bakanlık Makamına sunulur.

Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Cumhurbaşkanı kararı ile yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.

 

Yatırımla Türk Vatandaşlığı Başvurusunun Takibinde Hukuki Destek

Yatırımın yapılmasından başlayarak vatandaşlığın alınması noktasına kadar geçen süreçte hukuki destek önem arz etmektedir. Hukuki danışmanlık ve süreç içerisinde sunulacak olan hukuki hizmet ile yabancı müvekkilin hangi tür yatırıma yönelmesi gerektiği, uygunluk belgesinin alınması, ikamet izni alınması ve vatandaşlık başvurusu için izlenecek adımlar, gerekli prosedürler, evrakların tam ve doğru hazırlanması işlemlerinin kolayca gerçekleştirilebilmesi için BAYKURT HUKUK BÜROSU bu konudaki uzman ekibi ile birlikte, Yatırımla Türk vatandaşlığı başvurusunun her aşamasında müvekkillerine profesyonel hukuki hizmet vermektedir. Sürece ilişkin her türlü hukuki ve teknik destek, bu konuda uzman avukatlarımız ve danışmanlar tarafından müvekkillerimize eksiksiz olarak sağlanmaktadır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir